sábado, 15 de octubre de 2011

PHI A L'ARQUITECTURA ANTIGA

La proporció àuria es troba en construccions humanes des de els antics egipcis. Per exemple ho podem apreciar a la gran piràmide de Keops, on l’alçada i la base guarden entre si el nombre phi:



Als arcs de trionf de Roma també hi resideix la proporció àuria, com hi també hi resideix en les tombes licies i les esglésies de la antiga ciutat de Mira. Junt a la capital de Bolivia, La Paz, es troba la porta del Sol de Tiwanaku, un monument de la cultura preincaica on podem observar nombrosos rectangles auris:



L’obra més representativa de la proporció àuria, és el Partenó, fet per Fidias. Diuen que d’això ve el nom de phi, és la inicial del constructor d’aquest monument, Fidias, però no es sap amb seguretat.



Una pregunta que s’han fet moltes persones és si els constructors utilitzaven el nombre phi volent o ho feien per subconscient, però el que sabem es que en la majoria d’obres arquitectòniques i monuments, es pot trobar el nombre phi com quocient, encara que l’arquitecte no estiguera pensant en això en la seua construcció.

Un altre monument que el podem considerar com diví, és la façana de la Universitat de Salamanca, la més antiga d’Espanya.


La façana va ser reconstruïda al segle XV, la relació d’or presideix en les seues proporcions.

No hay comentarios:

Publicar un comentario